Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Nieuw aanmeldsysteem voor overstap middelbaar: 'Alle Geelse kinderen kregen plekje in school van eerste voorkeur'

Van 22 april tot 15 mei kregen de aangemelde kinderen een school toegewezen via het nieuwe aanmeldsysteem. Alle Geelse kinderen kregen een plekje in de school van hun voorkeur.

De secundaire scholen in de regio Geel, Kasterlee, Herentals, Vorselaar, Mol en Westerlo werken samen in één overkoepelend aanmeldsysteem voor de overstap naar het secundair onderwijs.

In totaal meldden 3098 kinderen in de regio zich aan via het nieuwe systeem. 3035 leerlingen kregen hun voorkeurschool toegewezen, waarvan 2619 van de A-stroom en 416 van de B-stroom. Alle 443 Geelse kinderen die zich aanmeldden, kregen hun eerste schoolkeuze toegewezen.

“Dat alle Geelse kinderen hun schoolvoorkeur hebben gekregen in deze aanmeldperiode maakt mij heel blij”, vertelt schepen van onderwijs Marlon Pareijn.

“Ik vind het een enorme meerwaarde dat we dit samen met de scholen van verschillende gemeenten hebben kunnen organiseren. Door samen te werken met de scholen uit de omliggende gemeenten, vermijden we dat veel leerlingen zich zouden aanmelden in verschillende aanmeldprocedures en zo twee plekken innemen.

Dat zou de druk op de scholen vergroten, en ongetwijfeld ook meer weigeringen teweegbrengen. Zowel ouders, leerlingen als scholen weten sneller wie waar naar school zal kunnen gaan, wat de rust vergroot.”

Vrije inschrijvingsperiode

Voor kinderen die zich niet tijdig aanmeldden, loopt er op dit moment een vrije inschrijvingsperiode. Zo kunnen ze zich inschrijven op de scholen waar nog vrije plaatsen zijn.

Als de voorkeurschool geen vrije plaatsen heeft, komt het kind op de wachtlijst te staan. Op deze websitepagina staat een overzicht van alle scholen en hun vrije plaatsen.

Deel dit artikel